kopabostad.blogg.se

Överlåtelsebesiktning underlättar köp

Publicerad 2019-07-22 01:49:00 i Allmänt,

Du kanske vet hur det är när man letar efter en ny bostad? Man tittar på olika bostäder på nätet, man kanske letar på hemnet och längtar efter en viss typ av bostad. Sedan kanske man går på visningar och försöker  bilda sig en uppfattning om hur det står till med de bostäder som man tittar på. Är man osäker på en bostad, kan man bli säkrare genom att beställa en överlåtelsebesiktning av bostaden. Får man då veta att det är en riktig pärla till bostad som man just då tittar på, vågar man gå vidare i köpeprocessen. Allt blir lättare när man vet hur det faktiskt är med en bostad. Det är lätt att den gamla ägaren kanske brer på lite extra om bostadens förträffligheter, hur bra och väl skött den är. Men med en överlåtelsebesiktning får man reda på hur det egentligen står till med bostaden. Skaffar man sig en överlåtelsebesiktning kan man bli säkrare inför ett eventuellt husköp.
 
Så går en överlåtelsebesiktning till
 
1. All information om bostaden sammanställs
– All tillgänglig information sammanställs först, såsom byggnadsår, material och uppförande av huset, samt år för renovering och vilka åtgärder som har företagits.
2. Besiktningsmannen tittar på huset, och använder all erfarenhet och andra sinnen för att ta reda på hur bostaden ter sig. 
– Den personen går igenom hela huset ordentligt och tittar, känner och luktar på de material som bostaden är byggd av.
3. Fukt och våtutrymmen kontrolleras särskilt
– Här går besiktningsmannen särskilt igenom allt som finns i våtutrymmen. Man gör stickprovskontroller och mäter fukthalten med en fuktmätare.
4. Besiktningsmannen gör en riskanalys
– Besiktningsmannen gör en samlad riskanalys för att bostaden kan ha olika fel, eller vad som snarast bör åtgärdas.
5. Teknisk utredning av bostaden
– Vill man kan man göra en ytterligare teknisk utredning av bostaden. Finns det någon anledning till detta som kanske har framkommit under den första utredningen men som är oklart kan man göra en teknisk utredning, det kan man göra om man med fog misstänker några fel i fastigheten.
 
Viktigt med oberoende besiktningsmän
 
Det kanske viktigaste med en besiktning är att den utförs av besiktningsmän som alla parter tror på och har förtroende för, eftersom utan förtroendet faller det hela på sin orimlighet. Därför är det viktigt att den utförs av helt oberoende besiktningsmän som inte har med fastigheten att göra och som både den som kanske är intresserad av köpet kan lita på. Finns det misstankar på att överlåtelsebesiktningen bara är till för att underlätta köpet, blir det svårt. Men kan den gamla ägaren visa att den är gjord av helt oberoende besiktningsmän så blir det genaste mycket lättare att lita på den och kan avgöra köpet.

Om

Min profilbild

Här skriver vi om hur du lyckas med din bostadsaffär. Hitta rätt mäklare och håll koll på marknaden för att hitta den bostad som du drömmer om.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela